Noor Külamees Frederik Mustonen: Muusikat ei saa teha nõudluse peale

Frederik Mustoneni (18) tunneb laiem üldsus pigem esinejanime boipepperoni järgi. Ta on muusikamaailmas hetkel kuum nimi, kes teeb koostööd villemdrillemi, Reketi ja Estoni Kohveriga. Viimase kahega moodustatakse kooslus nimega Pitsa. Aasta alguses saadi maha debüütalbumiga „Calzone“ ning nende loo „Tahmanägu“ ametlik video Youtube`i keskkonnas on kogunud üle 800 000 vaatamise.
Edasine on väljavõte Viimsi Teatajast, 03.06.21 
https://viimsiteataja.ee/persoon/frederik-mustonen/

Tere, Frederik! Kuidas läheb?

Tere! Olen hetkel Pärnus ja lähen poolteise tunni pärast ARK-i sõidueksamile.

Kuidas tunne on?

Just sõitsin sõiduõpetajaga linna läbi. Päris hirmutav oli. Hullult ebakindel tunne on.

Väike intervjuu aitab äkki mõtted mujale viia ja tõmbab pinged maha?

Võimalik.

Mis veel Sinu elus põnevat praegu toimub?

Viimasel ajal on hästi palju segadust olnud. Ei ole päris täpselt aru saanud, mis koolis toimub. Kuidagi järsult on tulnud väga palju asju ja raske on nendega hakkama saada.

Viimased kolm kuud on päris rutiinseks muutunud – et istudki kodus ja vahepeal õpid natuke. Nüüd ei tea, kuidas kooli tagasiminek mõjub.

Kuidas Sulle distantsõpe üldse sobis? Suudad Sa ise ennast õppima sundida või pigem vastupidi?

Pigem ei sobi. Aga mulle sobis see, et sain rohkem mussi teha. Sõpradega tegime palju sporti ja sain oma sõidutunde teha. Kooli perspektiivis oli see pisut mahavisatud aeg. Selline tunne on praegu nagu polekski gümnaasiumis käinud. 10. klassis olime pool aastat karantiinis ja nüüd ka. Gümnaasiumi meeleolu pole üldse tulnud. Aga hobidega tegelemiseks on see päris hea aeg olnud.

Laiem üldsus teab Sind viimasel ajal pigem boipepperoni nime all. Kes on boipepperoni ja miks selline nimi?

Isa (Frederiku isa on muusik Mattias Mustonen – toim) ostis mulle mõned aastad tagasi arvuti ja ma hakkasin tegema videotöötlust. Ühel hetkel viskas see kopa ette ja hakkasin hoopis muusikat tegema. Kuna ma tol ajal mängisin veel viiulit, siis mul mingid baasteadmised olid all ja sealt kujuneski välja produtsendi identiteet ehk boipepperoni. Ma olen alati olnud suur räpifänn ja tegelikult me mingis mõttes olimegi Villemiga (räppar villemdrillem – toim.) uuekooli räpiskene algatajad. Kindlasti oli Soundcloudi avarustes teisigi, aga meie olime ühed esimesed, kelle muusikat hakati mängima suuremates raadiojaamades.

Nimi ei tähenda otseselt midagi. Lihtsalt laheda kõlaga nimi. Selline mõnus i-de lõppriim on selles.

Villemiga tundub teil koostöö eriti hästi sujuvat.

Villem oli teinud ühte asja, mina teist. Vaatasime korra, mis teisel pool ookeani toimub ja tõime selle Eestisse üle. Mina tegin sellise oma nišiga biidi ja see töötas. Enne seda olin teinud põhiliselt pigem underground-värki. On selline artist nagu LilLil, väga suur shoutout talle. Läbi tema ma sain Villemiga ka tuttavaks.

Tänasel päeval kuulud kooslusesse Pitsa. Mis on selle projekti taga?

Teeme seda selleks, et endal oleks lõbus. Kõik on erinevad persoonid – Tom ajab luulelist asja, mina teen uuekooli biite ja Kris teeb pop-räppi. Pitsa on erinevate iseloomude kokkusulamine. See ongi puhtalt fun. Ei ole mingeid kriteeriumeid, millele meie muusika peab vastama. Teeme seda nii, nagu meile meeldib. Kui muidu tehakse muusikat mingite kindlate valemite järgi, siis Pitsaga lihtsalt naudime protsessi.

Mille poolest Sa teistest produtsentidest eristud?

Kindlasti on mu muusikas läbivad jooned, mis on mulle väga omapärased, on aastate pikku külge jäänud – kindlad soundid, struktuurid, rütmimustrid. Ma ütleksin, et sellised laiad helid ja kaasahaaravad meloodiad, mis jäävad kummitama.

On Sinu loomingus ka klassikalise muusika mõjutusi?

Kindlasti on olemas klassikalise ja džässmuusika mõjutused. Ma käisin seitse aastat Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikakoolis ja veel kolm aastat Georg Otsa muusikakoolis. See ongi põhjus, miks ma muusikat teen.

Kuidas Su loomeprotsess välja näeb? On sul kindel rutiin või mis on need sütikud, mis loomepuhangu vallandavad?

Oleneb täitsa tujust. Vahepeal proovisin mingit rutiini algatada, aga sellest ei kujunenud lõpuks midagi välja. Kunagi ei tasu muusikat teha sunniviisiliselt. Peab ikkagi tulema see õige moment, kui on inspiratsiooni ja tahtmist. Kui keegi ütleb, et nüüd kiiresti on biiti vaja, siis ei tule sellest reeglina head nahka. Näiteks kõik Pitsa lood sündisid ka nii, et terve suve tegin omas tempos lugusid ja saatsin teistele. Need meeldisid ja liikusime edasi.

Millised Su ambitsioonid muusikamaastikul on?

Kui ma jätkan tulevikus muusikaga, siis kindlasti tahaksin siirduda välismaale. Mina oma teismelise mõttemaailmaga tahaksin ikka maailma tippudega koostööd teha ja vaimusilmas näen, et võiksin neile tulevikus midagi luua. Kui tahta välismaale laieneda, siis realistlikult mõeldes tuleb alustada mõnest väiksemast artistist

Eesti muusikamaastikul on raske vaheldust leida. Ühel hetkel hakkavad nimed ja isegi lugude teemad korduma.

Sina kui põline Viimsi valla elanik – kuidas hindad Viimsit kui elukeskkonda noorele ja ambitsioonikale inimesele?

Laiakülas pole kossukorvi, see on esimene asi, millega ma rahul ei ole! Minu algatusel hakatakse nüüd rajama uut väljakut, aga muidu ma olen väga rahul Viimsi vallaga. Olen viimasel ajal rääkinud oma naabritega, et meil on hullult vedanud, et elame sellises kohas. Viimsi on kõige ilusam koht, kus üles kasvada. Kindlasti ei oleks ma selline inimene, kui oleksin Mustamäe paneelmajas kasvanud. See on olnud suur vedamine.

Kust tuli idee rajada Laiakülla uus korvpalliväljak?

Mu naaber läheb Kanadasse ülikooli ja siis mõtlesimegi, et aeg läheb nii kiiresti ja kõik hakkavad vaikselt kodukandist lahkuma. Võiks ju sel suvel veel midagi mõnusat teha ja endast märk maha jätta. Tekkiski idee, et võiks selle kossuplatsi ära teha. Õnneks mõte külavanem Kristiina Kägule meeldis ja asjad hakkasid liikuma. Joonised peaksid olema valmis ja varsti hakkab töö pihta.

Millega Sa veel oma vaba aega sisustad?

Käin sõpradega väljas, joonistan, loen. Sporti meeldib teha. Mul on hantlid kodus, millega möllan, ja jooksmas käin. Teatriklassis õpin ka. See ongi tegelikult eelpool mainitud segase aja põhjuseks. Põhirõhk läheb nüüd sinna. Meil on kaks-kolm nädalat aega ja see võib kujuneda tõeliseks väljakutseks.

Mis rollis Sina oled?

Ühes katkendis olen näitleja, teises lavastaja rollis. Näitlen Kitzbergi „Neetud talus“ ja ma ise teen Nikolai Gogoli tükki „Revident“. Sellised maailma klassikud.

Võib Sind tulevikus hoopis teatrimaailmas näha?

Kindlasti mitte. Ma ei läinud sellepärast teatriklassi, et seda tulevikus õppima minna. Pigem selleks, et saada üle enda hirmudest. Teatriklassist saadud õppetunnid on olnud väga kasulikud.

Sul ei ole kaugel ka gümnaasiumi lõpetamine. Mis plaanid Sul lähitulevikuks on?

Hetkel ei oska öelda, mida tahan edasi õppida. Palju on asju, mis mind huvitavad, aga päeva lõpuks tuleb valida kõige realistlikum variant. Eestis täiskohaga produtsent olla on ekstreemselt raske. Ma võin ju unistada, et elan Beverly Hillsis ja teen Drake`ile muusikat, aga tuleb hoida jalad maa peal. Muusikat teen ma kindlasti edasi, aga sinna kõrvale tahaksin ka mõne eriala omandada.

Suvi on kohe-kohe käes. Millised on Su suveplaanid?

Retsilt tahaks esineda. Kuigi ma ei tee muusikat raha pärast, siis esinemised on tegelikult hästi tasustatud ja äkki ei peagi sel suvel malevasse minema. Kindlasti tahaksin tunni pärast selle sõidueksami ära teha (hiljem saime teada, et sel korral kahjuks eksam veel ei õnnestunud-toim.) Tahaks load kätte saada ja Eestist ära saada. Tahaks palju matkata, palju sõprade ja perega olla. Kui juba midagi sellest realiseerub, siis on tore
Eelmine
Kuidas elad Laiaküla korvpall?
Järgmine
nautigem aeda aga ka aiatagust!

Lisa kommentaar

Email again: